Dlaczego warto

jeść owady

Mniejsza emisja gazów cieplarnianych - 1000 razy mniejsza niż dla hodowli bydła!

Nasze pokolenie niestety powoli mierzy się z skutkami globalnego ocieplenia. Stworzone przez Party Bugs przekąski z owadów wpisują się w ruch walki z działalnością tego zjawiska na Ziemię. Hodowla świerszczy wytwarza tylko 0,1% dwutlenku węgla oraz wymaga dużo mniejszego terenu do jego uprawy niż hodowla bydła

Mniejsze zużycie wody - 15400 razy mniejsze na 1kg białka!

Nasz obecny przemysł rolnictwa zwierząt jest jednym z największych czynników przyczyniających się do globalnego ocieplenia. Nasza planeta ogrzewa się od pierdnięć krów. Brzmi jak żart, ale niestety nim nie jest. Ponadto Water Foot Print informuje nas, że krowy używają 15400 litrów wody na 1 kg wołowiny. Jest to głównie woda potrzebna do uprawy roślin dla krów. Rolnictwo obecnie jest w 38,6 procentach prowadzone na zmodyfikowanych terenach. Po prostu nie jest ono zrównoważone, ponieważ rośnie nasza populacja, a co za tym idzie – musimy stale wymyślać sposoby na podniesienie efektywności rolnej. W obliczu tych wszystkich negatywnych zmian klimatycznych, rosnącego zanieczyszczenia powietrza i wód, stałej modyfikacji genetycznej żywności – 2050 rok nie maluje się w jaskrawych barwach.

Bogate w składniki odżywcze - 2 razy więcej białka niż w wołowinie!

W związku z coraz większym zainteresowaniem ludzi co do zwracania uwagi na zawartość białka w danym produkcie firmy chcą szukać alternatywnych źródeł jego produkcji. Najlepszym jak do tej pory odzwierzęcym źródłem białka pod względem najmniejszych skutków ubocznych dla naszej planety są owady. Są bardzo dobrym źródłem aminokwasów oraz wyróżniają się tym, że są niezwykle lekko strawne. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, będące niezwykle ważnym elementem w diecie człowieka.